Photobucket

vineri, 31 iulie 2015

Un îndemn, la a fi ortodox...

a fi ortodox
Iubite frate, iubită soră,
Ce ai zice tu de călătorul pe care, întâlnindu-l în drum, l-ai întreba: "De unde vii?" și "Unde mergi?", iar el ți-ar răspunde: "Nu știu!". Nu-i așa că răspunsul lui te-ar face să te îndoiești că ai înaintea ta un om întreg la minte?
Și tu ești un călător pe acest pământ, căci azi ești, dar mâine, poimâine, peste un an, peste zece, în sfârșit, cândva nu vei mai fi. Te vei duce și tu acolo unde s-au dus toți câți au făcut umbră pământului de la începutul lumii și până azi, cum și toți câți vor mai trece prin această lume până la sfârșitul veacurilor.
Dar știi tu unde te vei duce? Cu alte cuvinte, știi de unde vii și unde mergi? Ori ești și tu la fel cu călătorul de mai sus? Poate că știi ceva asupra începutului și sfârșitului călătoriei tale în această lume, dar nu ești încă pe deplin lămurit. Ei bine, află de la mine că nimeni și nimic nu te poate lămuri desăvârșit asupra rostului tău în această lume și a călătoriei ce ai de făcut în lumea aceasta și în cea care se întinde dincolo de pragul mormântului, nimeni și nimic nu-ți poate lumina calea și călăuzi pașii mai bine și mai sigur decât cuvântul lui Dumnezeu, păstrat neschimbat și propovăduit cu osârdie de Sfânta noastră Biserică Ortodoxă.

Biserica, dimpreună cu Biblia, sunt cele care cuprind învățătura adevărată și călăuzitoare. Ascultă, cu luare aminte de sfaturile Bisericii! Străduiește-te mai ales să viețuiești cum te povățuiește Ea și atunci călătoria ta în această lume va fi sigură și plăcută, iar întunericul de dincolo de mormânt se va preface pentru tine în noian de lumină care-ți va lumina calea și aici pe pământ. Este foarte important, să fii membru activ al Bisericii și să ai și o relație vie cu Dumnezeu!
Odată, un tânăr a mers la părintele său cu o întrebare:
- Părinte, eu merg la Biserică în toată duminica și sărbătoarea, dar nu înțeleg nimic din slujbele care se fac acolo... Poate, nu are rost să merg, doar, să stric aerul? Părintele, cu multă înțelepciune, i-a răspuns:
- Bine, dar mai întâi, te rog să faci o ascultare!
- Ce să fac părinte?
- Vezi panerul de acolo? Luându-l, ia apă din mare și udă copacul!

Tânărul s-a ostenit toată ziua, dar înzădar. Nu reușea bine să umple panerul cu apă că acesta se și revărsa. S-a ostenit toată ziua, dar nu i-a reușit nimic. Seara, când a venit bătrândul părinte, tânărul nu mai avea forță.
- Ei, ai reușit?
- Da cum e posibil părinte să reușești? Nu mi-a reușit nimic, a zis tânărul vădit iritat. Doar umpleam panerul cu apă că acesta se și vărsa imediat.
- Într-adevăr nu a fost posibil să uzi copacul în așa mod, i-a răspuns bătrânul! Dar spune-mi te rog, cum era panerul când l-ai luat?
- Păi, cum era, murdar...
- Și acum, întrebă bătrânul?
- Acum e curat!
- Așa suntem și noi! Poate că multe nu luăm de la slujbe. Dar, intrăm plini de păcate și ieșim curați!!!
Probabil că și dumneata te-ai gandit la întrebarea aceasta. Ce rost are mersul la Biserică? Daca te-ai gândit înseamnă că prezența ta la Biserică nu îți aduce nici o împlinire, nici o satisfacție ci e doar un efort depus din pricina unui factor extern (presiunea familiei, obișnuință, presiunea grupului din care faci parte, etc...).
Într-o oarecare formă te înțeleg. Știu cum e să mergi la Biserică fără să fii interesat de ceea ce se întâmplă acolo, să-ți găsești diferite treburi la rugăciune, să încerci să nu adormi în timpul predicilor și să mimezi cântările împreună cu Biserica. E de-a dreptul plictisitor și chinuitor să stai în așa mod în casa Domnului timp de 2-3 ore.
AM O VESTE BUNĂ! Se poate ca mersul la Biserica să fie mai frumos și mai mult se poate să-ți dorești din toama inima să fii într-o Biserică. E posibil! Tot ce trebuie să faci e să devii interesat de Dumnezeu! Biserica e un loc unde se adună cei "flămânzi" de Dumnezeu.
Daca mergi la Biserică dă-ți toate silințele ca să intri în prezența Domnului! Cere Domnului să te ajute. Nu lăsa ca mersul la Biserică să fie un chin pentru tine. Schimbă atitudinea ta și vei găsi multă bucurie în a fi în Biserică. Eu sper scumpii mei frați, că ve-ți avea suficientă înțelepciune să păstrați credința adevărată, nelăsându-vă influiențați de sectanți, ci păstrând Adevărul, care ne face vii!
Mântuitorul Hristos, Care a zis: "Eu sunt calea, adevărul și viața" și "Eu sunt lumina lumii", să fie cu tine, cu al Său har și cu a sa iubire de oameni în toate zilele vieții tale. Amin.

Niciun comentariu: