Photobucket

miercuri, 12 februarie 2014

De ce Eva a fost facuta dintr-o coasta?

Din Scriptura aflam ca Eva a fost adusa la existenta de Dumnezeu din coasta lui Adam (Facere 2:21-22). Aceasta afirmatie a dat nastere multor intrebari: a avut Adam o coasta in plus, a ramas Adam fara o coasta dupa ce Eva a fost creata, a fost Adam o exceptie etc?
La intrebarea - "De ce Eva a fost facuta dintr-o coasta?" rabinii au raspuns: "Nu o voi crea din cap, pentru a nu fi semeata; nici din ochi, pentru a nu fi cocheta; nici din ureche, pentru a nu trage cu urechea; nici din gura, pentru a nu fi barfitoare; nici din inima, pentru a nu fi inclinata spre gelozie; nici din mana, pentru a nu sterpeli; nici din picior, pentru a nu fi umblareata; ci dintr-o parte modesta a omului, pe care chiar si cand sta dezbracat o tine acoperita".

Chiar daca poate sa placa acest raspuns, se pierde din vedere ca Eva a fost luata dintr-o natura curata, care nu cunoscuse pacatul. Deci, nefiind alterata, Eva nu avea cum sa primeasca din Adam ceva ce tine de o natura cazuta: barfa, gelozia, mandria etc. Este posibil ca acest raspuns sa ascunda in el un alt inteles si anume ca femeia este inferioara barbatului, ca nu este echivalentul deplin al lui, ca este doar o parte din el. Dar acest punct de vedere este gresit. Fac precizarea ca omul a fost creat la inceput barbat si femeie. Sfantul Simeon Noul Teolog spune ca "la facerea de odinioara a stramoasei Eva, Dumnezeu a luat coasta insufletita a lui Adam si a zidit-o ca femeie. De aceea, nu a mai suflat in ea, ca in Adam, suflare de viata, ci a facut partea pe care a luat-o din Adam trupul intreg al femeii". Comentariul arata ca Eva era o prezenta personala in Adam. Iesirea Evei din coasta lui Adam, vrea sa ne descopere ca ea nu este un corp strain, creat in afara corpului omului, ci o parte, o componenta a acestuia.
Afirmatia 'Eva a fost luata dintr-o coasta' trebuie interpretata in sens duhovnicesc. Termenul ebraic pentru coasta este "tela", care inseamna si "latura", "flanc", "parte". Dex-ul confirma pentru coasta sensul de latura - "fiecare dintre cele doua laturi ale corpului omenesc". Prin urmare, aducerea la existenta a Evei raspunde lipsei pe care Adam o resimtea dupa cum marturiseste Scriptura: "Nu este bine sa fie singur; sa-i facem ajutor potrivit pentru el” (Facere 2:18) Asadar, crearea Evei din coasta lui Adam semnifica faptul ca femeia trebuie sa stea neincetat alaturi de barbat. El fiind o latura, are nevoie si de cealalta latura pentru a fi deplin. Plinatatea chipului lui Dumnezeu corespunde nu barbatului sau femeii in mod separat, ci unitatii persoanei lor.
Termenul ebraic "tela", are si intelesul de "grinda", un element de constructie care asigura rezistenta unei constructii. Si dupa cum o casa lipsita de grinda se prabuseste, tot astfel si Adam, fara prezenta Evei nu era o 'constructie" durabila. Ajutorul pe care Adam il primeste de la Eva este acela de a nu se inchide in el insusi. La fel si Eva este chemata sa-si gaseasca locul din care a fost luata. Sunt chemati sa ajunga la asemanarea cu Dumnezeu, locuirea unuia in celalalt.
Consider ca nu trebuie sa vedem in coasta lui Adam, coasta pe care o vedem la noi astazi. Si afirm acest lucru pentru ca este o diferenta intre trupul pe care noi il avem acum si cel pe care il avea Adam inainte de caderea in pacat. De aceea nu este important sa ne intrebam daca Adam a avut sau nu pana la moarte 12 perechi de coaste. Pe de alta parte, avand in vedere ca Dumnezeu este atotputernic, inseamna ca o putea crea pe Eva din orice. Raspunsul meu la intrebarea "De ce Eva a fost facuta dintr-o coasta?" este ca Dumnezeu doreste sa-i cheme neincetat unul spre celalalt.
Adrian Cocosila

Niciun comentariu: