Photobucket

duminică, 9 decembrie 2012

Mintea marginita a oamenilor nu poate cuprinde deplin pe Dumnezeu




         Toata lumea aceasta imensa: cerul,pamantul cu toate creaturile dintr-insele, nu-l pot cuprinde pe Dumnezeu Care le-a creat. „Cerul imi este Mie scaun si pamantul asternut picioarelor Mele”(F.Ap.7, 49) Daca acestea nu-l pot cuprinde, apoi cu atat mai putin oamnenii, care-s niste furnicute, viermisori minusculi, fata de pamantul pe care il locuiesc, lucreaza si de pe care se hranesc. Oricat s-ar umfla oamenii in parerile lor,raman tot ceea ce sunt: „Eu sunt vierme si nu om”(Ps.21,6;Fac.18)

              Cu vreo 500 de ani inainte de Nasterea Domnului Hristos, Hiero regele Siracuzei, a intrebat odata pe Simonide, unul dintre cei mai intelepti filozofi ai sai, sa ii spuna ce este Dumnezeu.
        -Simonide! Intelepciunea ta m-a scos pe mine din multe incurcaturi si nedumeriri. Acum te rog, incordeaza-ti inca o data mintea si sa-mi spui ce este Dumnezeu?
         - Grea sarcina imi dai, marite doamne! La aceasta intrebare nu se poate raspunde asa deodata. Te rog sa-mi dai ragaz de gandire doua zile”
          - Bine, iti dau bucuros”, a raspuns regele. Simonide dupa doua zile a cerut patru, apoi 6,8,16,32....
             Intr-o zi Hiero, suparat de atata amanare a raspunsului dorit, i-a zis lui Simonide:” Oare pina la infinit ai sa ma tot amani tu, Simonide?”
            „Da,stapine, a raspuns Simonide, intrebarea mariei tale intrece puterile oricarui intelept. Cu cat cuget mai mult la ea, cu atat imi trebuie tot mai multe zile, fiindca foarte greu este a afla raspunsul asta. Intrebarea aceasta:” Ce este Dumnezeu”, e tocmai ca un munte urias. Cand il privesti din departare nu ti se pare asa de mare, insa cu cat te apropii mai mult, cu atat mai mult il vezi ca tot creste si se tot inalta inaintea ta, pana cand tu, oprindu-te la piciorul lui, te vezi mic, mic,neinsemnat, o nimica toata! Si daca un munte marginit nu-l poti apuca si cuprinde cu mana, asa cum voiesti maria ta, apoi cum vrei sa cuprinzi cu mintea pe Acela, Care a facut muntele, intreg pamantul, pe om si toata lumea aceasta? Dumnezeu este nemarginit, slavite doamne, si deci nu se poate cuprinde cu mintea omeneasca.
         - La auzul acestui raspuns, Hiero inaltandu-si ochii spre cer, a zis;” Da. Ai dreptate inteleptule Simonide, Dumnezeu cel nemarginit nu poate fi cuprins de mintea noastra cea marginita.”

        Fericitul augustin, un mare scriitor bisericesc, ne istoriseste ca si-a pus in gand sa scrie o carte cu titlul. „Ce este Dumnezeu?”. Apucandu-se de lucru s-a asezat la masa de scris, framantandu-si mintea cum sa inceapa si cum sa lamureasca mai bine oamenilor:” Ce este Dumnezeu?”. Si-a incordat el mintea mult si bine. Alerga cu gandurile sale in toate partile universului pana unde a putut ajunge. Dar zadarnic.
            Din multa cugetare obosi si incepu sa-l doara capul. Asa cum era, a iesit pe malul marii sa se racoreasca.
            Plimbandu-se el pe nisipul moale al tarmului marii, se tot gandea la planul sau. Acolo vazu un  copilas care sapase o gropita pe mal in nisip si cara cu un harb, apa din mare in ea.
            -Ce faci tu aici copile? L-a intrebat Augustin
             -Iata ma ostenesc si eu sa car toata, apa din mare in groapa aceasta,a raspuns copilul continuindu-si lucrul sau.
              Augustin surazand de naivitatea copilului care se ostenea zadarnic, cu credinta lui ca groapita acea ar cuprinde apa marii, pleca mai departe urmandu-si planurile sale. Apoi, revenindu-si,isi zise: Oare nu sunt si eu ca si copilul acesta naiv? Eu cu mintea mea cea slaba, marginita, neputincioasa, vreau sa apuc, sa cuprind si sa fac oamenilor cunoscut pe nemarginitul Dumnezeu. Omului mic, marginit, nu-i este cu putinta a cuprinde pe Dumnezeu, Care este nemarginit !”
             Acestea cugetand el, s-a inapoiat acasa, preamarind pe Dumnezeu Cel nemarginit, Care toate le randuieste in folosul nostru al tuturora.

Extras din cartea Dai vointa,iei putere
De protosinghel Nicodim Mandita

Niciun comentariu: