Photobucket

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Semnificatia Sfintelor Sarbatori de Pasti

Paştele, o  sărbătoare creştin-ortodoxă unică în calendarul poporului, ea semnifică în primul rând Învierea Mântuitorului, triumful asupra suferinţelor şi spălarea păcatelor. În continuare vom prezenta succint  semnificaţia şi datinile creştine.


Importanţa învierii Domnului Iisus Hristos
Învierea Domnului este un eveniment unic în istoria lumii, realitatea istorică datează despre apariţiile lui Iisus Hristos după Înviere.
În urma răstignirii, morţii şi îngropării, Hristos a înviat aducând cu sine Pacea permanentă a Duhului Sfânt, atât prin post, cât şi prin rugăciune. Astfel, Învierea Domnului rămâne a fi o taină mai presus de mintea omenească, fiind cuprinsă şi experimentată prin credinţă.
Sărbătoarea Învierii Domnului este o sărbătoare sfântă care deschide o perspectivă nouă, astfel detaşând omenirea de lumea materială şi aducând-o în lumea credinţei, spiritualităţii creştine. Odată cu această detaşare se redefineşte puterea umană de înţelegere a puterii Dumnezeieşti, prin învăţătura şi semnificaţia profundă a Învierii Domnului.

Paştele la creştini
Paştele este una dintre principalele sărbători creştine, ce simbolizează victoria Mântuitorului asupra păcatelor şi morţii. Paştele este aşteptat, mai mult, ca o izbăvire a binelui asupra răului, având o mulţime de obiceiuri şi credinţe precreştine.
Se începe cu Săptămâna Mare, ce porneşte de la Duminica Floriilor, atunci când Iisus Hristos învie. În acestă săptămînă se fac ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.
În Joia Mare, numită şi Joia Patimilor se duce la Biserică cu mâncare şi băutură pentru a le sfinţi şi a le da de pomană de sufletul morţilor.
În Vinerea Mare, creştinii ţin post negru, fără apă şi mâncare pentru a fi feriţi de boli şi pentru a avea spor întregul an.
În Vinerea Patimilor se duce la biserică cu flori pentru Iisus Hristos şi se trece pe sub masă de 3 ori, aceasta semnificând potignirile pe care le-a avut Mântuitorul când şi-a cărat în spate propria cruce.
Sâmbăta Mare, spre Duminica Învierii, creştinii merg la Biserică pentru a asista la Învierea Mîntuitorului şi pentru a lua lumină ca s-o ducă la cimitir pentru cei morţi, dar şi acasă pentru a avea lumină în suflet şi în viaţă.
În Duminica Învierii, de obicei, se poartă haine noi, fiind o primenire a trupului şi sufletului, iar dimineaţa se spală cu apă rece, în care sunt puse un ou roşu şi un ban de argint, pentru a fi rumen la obraji ca oul şi pentru a avea belşug.

Pasca şi ouăle roşii
Pasca reprezintă un cozonac special care se coace o singură dată pe an, de Sfintele Paşti. Gospodinele creştine coc cozonacul, fie sub formă rotundă, fie dreptunghiulară, asemeni mormîntului în care a fost aşezat Mântuitorul.
Ouăle roşii simbolizează Învierea Domnului. Acestea nu lipsesc de pe masa creştinilor, nici din Biserică, fiind aduse pentru a fi binecuvântate la sfîrşitul Slujbei de Înviere.
De Paşte creştinii ciocnesc ouă roşii, rostind: „Hristos a înviat”, „Adevărat a înviat!”.

Lumânarea este nelipsită de la slujbele bisericeşti. În noaptea de Înviere oamenii merg la biserică cu lumânări pentru „a lua lumină”. Dacă în Biserică nu sunt lumânări aprinse, nu poate avea loc Sfînta Liturghie, de aceea preotul aprinde o lumânare, apoi îndeamnă credincioşii: „Veniţi de primiţi lumina!”.
Lumânarea aprinsă îndeplineşte un rol deosebit în viaţa creştină. Ea radiază lumină, şi totodată ne trimite cu gândul la Dumnezeu.
Sărbătoarea Paştelui este una dintre cele mai mari sărbători, având o semnificaţie nu doar religioasă, ci şi una de reunire a familiilor, în care predomină bucuria, împăcarea şi lumina în suflet.

Fie ca bunul Dumnezeu să vă lumineze mereu calea!

Niciun comentariu: