Photobucket

vineri, 24 iunie 2011

Care este rolul Bisericii si al preotului in viata noastra?



Inainte sa intram in Biserica, in casa lui Dumnezeu, ne facem semnul Crucii si lasam afara toate gandurile privind viata din afara. Ne concentram asupra Bisericii si asupra slujbei si ascultam vorbele preotului, cautand invatatura lui Iisus. Insa cum raspunde Biserica la nevoile noastre, si cum ar trebui sa fie comunicarea dintre duhovnici si enoriasi?
Nu odata mi-a fost dat sa particip la o slujba in Biserica la care sunt prezenti numai batrani si la care preotul ingana plictisit cateva vorbe, parand ca vrea sa scape cat mai repede de treaba. La sfarsit, dupa ce isi ia tainul din toate cate au adus enoriasii, cum este traditia, ii someaza sa dea bani pentru intretinerea Bisericii, pentru ca peretii se crapa si icoanele s-au sters de la atatea saruturi. Dupa ani de zile insa, peretii tot crapati sunt si icoanele tot sterse, iar preotul cere bani la fiecare slujba.
<--more-->
Fara sa fim experti in teologie, ne dam seama uneori ca nu asa ar trebui sa se desfasoare lucrurile. Credinta nu trebuie sa ne inchida ochii si sa ne lase in intuneric. Atunci cand in Casa Domnului peretii se crapa si culorile icoanelor se sterg, inseamna ca aici credinta nu mai este puternica. Si cine trebuie sa fie primul care pastreaza credinta, daca nu preotul? Cine ar trebui sa ne adune pe toti la Biserica, daca nu vorba preotului, care raspandeste bucuria lui Iisus? Cine este cel care trebuie sa ofere primul exemplu de curatenie sufleteasca si trupeasca, daca nu preotul?
Pe preot il ascultam, il cinstim si il tinem aproape de casa noastra. Pentru ortodocsi, preotul este intotdeauna motivul de mandrie in comunitate, este cel care ne aduna la un loc in casa de rugaciune si trebuie sa fie alaturi de noi cu sufletul, nu doar cu trupul, in momente importante precum botezul, nunta, inmormantarea. Este primul care trebuie sa ofere fara sa ceara in schimb. Insa cu tristete vedem ca preotul nu face uneori decat sa ceara.
Cand eram mai mica, un profesor de religie glumet a fost intrebat care e diferenta dintre preotii catolici si cei ortodocsi, si despre diferenta dintre modul in care este vazuta Biserica intre cele doua religii. Profesorul ne-a explicat razand diferenta dintre Biserica Catolica si cea Ortodoxa, spunand ca preotii catolici sunt tristi pentru ca nu se pot casatori, asa ca stau singuri toata ziulica in Biserica, iar la ortodocsi Biserica e mereu plina iar preotul e mereu vorbaret si "ii cam place vinul".
Lasand la o parte gluma, observam ca din ce in ce mai putini oameni calca pragul Bisericii, in special cei tineri, care si-au pierdut credinta sau nu au fost educati in sprit crestin. Si stim ca intotdeauna Biserica, dar si preotul, trebuie sa ocupe un rol major in viata noastra. Iisus are asteptari mari de la noi, pe care in fiecare zi ne straduim din greu sa le indeplinim. Insa ce asteptari avem noi de la Biserica? Ce ne-am dori si ce ar trebui sa faca Biserica pentru noi? Si mai ales, ce ar face Iisus cand ar vedea ce se intampla in unele Biserici? Pentru asta, trebuie sa ne amintim ce scrie Biblia.
"Cand a intrat in Ierusalim, toata cetatea s-a pus in miscare, si fiecare zicea: "Cine este acesta?" (Matei 21:10 ) "Este Iisus, Prorocul, din Nazaretul Galileii", raspundeau noroadele. (Matei 21:11) Iisus a intrat in Templul lui Dumnezeu. A dat afara pe toti cei ce vindeau si cumparau in Templu, a rasturnat mesele schimbatorilor de bani si scaunele celor ce vindeau porumbei, (Matei 21:12), si le-a zis: "Este scris: "Casa Mea se va chema o casa de rugaciune. Dar voi ati facut din ea o pestera de talhari" (Matei 21:13).

<--more-->

Niciun comentariu: